“Met het woningabonnement zijn we nu volledig energieneutraal”

24 december 2019

“Onze cv-ketel was aan vervanging toe. Tja, wat doe je dan? Weer een nieuwe cv-ketel nemen en blijven stoken op gas? Dat wilden mijn vrouw en ik niet”, vertelt Bert uit Deventer. Hij gaat op zoek naar de beste oplossing. Die biedt WOAB, met een totaalaanpak op het gebied van woningverduurzaming.

Bert: “Wij hadden het voordeel dat de oude cv-ketel het nog prima deed. Dat gaf ons tijd om uit zoeken wat de mogelijkheden zijn. Dat is meteen een tip die ik wil meegeven. Wil je weten of je huis geschikt is voor lagetemperatuurverwarming? Zet dan de temperatuur van het verwarmingswater op 40°C en kijk eens een winter lang hoe comfortabel je dat vindt. Zo merkten wij dat sommige kamers niet warm genoeg werden.”

Grondige screening

Bert werkte op dat moment als jurist bij een gemeente en had via z’n collega’s die aan duurzaamheidsbeleid werken al wat meer gehoord over isoleren en energiebesparen. “Ik weet aardig wat van de materie en ga dus niet met zomaar een partij in zee,” lacht Bert. Op zoek naar oplossingen, ontdekt hij het WOAB Woningabonnement: “Ik zag dat WOAB niet aan een bepaald merk of systeem is gebonden, dat ze een breed scala aan energiebesparende en comfortverhogende maatregelen bieden én daarvoor geld van de overheid mogen inzetten. Ik weet dat dat pas gebeurt na een grondige screening, dus dat sterkte mijn vertrouwen.” 

Helemaal energieneutraal

De energiescan die Bert door WOAB laat uitvoeren, laat zien dat er diverse verbeteringsmogelijkheden zijn voor besparing, verduurzamen en meer comfort in huis. Van waterbesparende douchekop, elektrisch koken, nieuwe radiatoren op de slaapkamers, het kitten van kieren, het extra isoleren van een buitenmuur tot muurverwarming in de woonkamer. Bert: “Top vind ik het advies om aan de binnenkant van een al redelijk geïsoleerde muur niet een té dikke isolatielaag aan te brengen. Daarmee voorkom je dat het dauwpunt aan de binnenkant van de woning komt te liggen en krijg je geen schimmel in huis. We hadden al zonnepanelen, maar dat aantal hebben we verdubbeld. Door het plaatsen van een warmtepomp, konden we van het gas af. We verbruiken nu wel meer elektriciteit, maar met de extra zonnepanelen wekken we nu per jaar net zoveel energie op als we verbruiken. Helemaal energieneutraal dus.”

Totaalaanpak komt van pas

Vlak voordat WOAB aan de slag gaat met de energiebesparende maatregelen, wordt het huis van Bert wordt getroffen door de bliksem. Een groot deel van de elektrische bedrading, apparatuur én veel zonnepanelen moeten worden vervangen. Bert: “De totaalaanpak van WOAB kwam hierbij goed van pas. Ze denken mee en hebben ons in deze periode begeleid. Toen de verzekeraar groen licht gaf, zorgden zij ervoor dat de extra werkzaamheden ook werden uitgevoerd.”

Comfortabel wonen voor iedereen bereikbaar

WOAB wordt breed gesteund door gemeenten, Provincie Overijssel en Energiefonds Overijssel. Daardoor kan WOAB de subsidie-aanvraag voor de warmtepomp afhandelen en de kosten verrekenen met de lagere energierekening. Bert: “Zo wordt comfortabel wonen voor iedereen bereikbaar, ook voor mensen die niet zelf kunnen investeren in energiebesparing. Een initiatief dat we van harte steunen. We zijn heel tevreden en dragen ook nog eens bij aan de klimaatdoelstellingen.”