Binnenkijken in historisch pand uit 1334 waar WOAB verduurzaamt

Afgelopen weekend opende Hans van der Vlis eenmalig zijn deuren voor bezoekers. Hans woont aan de Bergschild 14 is een monumentale woning van NV Bergkwartier. Nieuwsgierige monumentenbezoekers konden het Bergschild 14 uitgebreid van binnen bekijken. In De Stentor verscheen hierover een aansprekend Premium artikel.

NV Bergkwartier

NV Bergkwartier is een ‘Maatschappij van Stadsherstel’ met veel historische en monumentale panden in de Deventer binnenstad. Zij zorgt ervoor dat haar panden in al hun oorspronkelijke luister worden hersteld. Daarmee bewaren zij een belangrijk deel van de Deventer historie.

Deventer is een prachtige, oude Hanzestad met een aantal karakteristieke stadslocaties en fraaie stadsgezichten. Op de vele terrasjes die de Brink is het vooral ‘s zomers goed toeven. De Boekenmarkt, ‘Deventer op Stelten’, Het Dickens Festival rond Kerst. Deventer is het sfeervolle decor voor een groot aanbod fantastische evenementen. En dat decor is echt bijzonder, want Deventer heeft veel te bieden. Het sfeervolle Bergkwartier, het Grote Kerkhof aan de voet van de Lebuïnus, het Noordenbergkwartier rond het klooster en de Raambuurt, het eerste ‘industriegebied’ in Deventer. Overal in deze delen van de oude stad zijn adembenemende panden te vinden met een rijke historie die vaak al eeuwen oud is. Daarom wil NV Bergkwartier deze panden behouden.

Samenwerking WOAB – NV Bergkwartier verduurzaamt eerste woning

WOAB en NV Bergkwartier hebben de eerste stap gezet in het gemeenschappelijk verduurzamen van de panden van NV Bergkwartier. WOAB brengt haar kennis in, om historisch/monumentale panden te verduurzamen. Complexe vraagstukken als bij het verduurzamen van dit soort panden gaat WOAB niet uit de weg, omdat zij hier de afgelopen jaren veel ervaring mee heeft opgedaan. Dat heeft ook geleid tot deze samenwerking. Het verduurzamen van panden van NV Bergkwartier leidt tot CO2 reductie. Daardoor krijgen bewoners/gebruikers meer comfort en een lagere energierekening.

Afgelopen weekend was het mogelijk om deze monumentale woning, waar nu door WOAB wordt verduurzaamd, van binnen te bekijken.