Veel gestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt. De meestgestelde vragen én de antwoorden hebben we hier voor jou verzameld. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag!


De WOAB-aanpak is ideaal als: 
– Je geen spaargeld wilt gebruiken om je huis te verduurzamen.
– Je zekerheid wilt dat de maatregelen naar behoren gaan werken.
– Je een comfortabele “warme” woning wilt.
– Je je afvraagt wat de beste keuze is aan maatregelen in jouw situatie.
– Je één uitvoerende partij en aanspreekpunt wilt.
– Je geen zorgen wilt en ontzorging op prijs stelt.
– Als je een koopwoning hebt en onze verduurzaamspecialist vindt mogelijke maatregelen om de energierekening te verlagen.
– Als je de financiële ruimte hebt om een krediet af te sluiten, of als je de investering uit eigen middelen betaalt (of een mengvorm van betalen en financieren). De mogelijkheid tot financiering is afhankelijk van inkomsten versus verplichtingen (b.v. een tophypotheek of andere hoge schulden).
– Als je jonger dan 75 jaar bent, dit is een vereiste om een lening te mogen afsluiten. Of als je 75 of ouder bent en de financiële middelen beschikbaar hebt.
Met de juiste mix aan energiebesparende maatregelen daalt het energieverbruik in jouw huis. 
Denk hierbij aan:
– Energiebesparende maatregelen, zoals spouwisolatie, zonnepanelen, slimme regeling van de verwarming.
– Comfortverbeterende maatregelen, zoals isolerende beglazing, vloerisolatie, vraaggestuurde ventilatie, etc.
– Wit- en bruingoed, zoals plasma-tv, wasmachine, koelers/vriezers, etc.
Om de investeringen van de bank terug te betalen blijf je ongeveer hetzelfde maandbedrag betalen dat je betaalde vóór het treffen van de maatregelen. Als gevolg van de energiebesparende maatregelen daalt jouw energienota. Wij noemen dat het maandbedrag voor “restenergie”. 
Het verschil tussen het maandbedrag van jouw huidige energiefactuur en jouw energiefactuur ná maatregelen gebruik je voor rente en aflossing van de lening. Het totale maandbedrag zal zodoende ongeveer gelijk blijven, maar nu heb je een woning die comfortabeler en duurzamer is.
Onze doelstelling is je te ontzorgen bij het aanbrengen van energiebesparende maatregelen, zodat je comfortabeler woont en energie bespaart ( minder gas of minder elektriciteit). De vervanging van een HR-ketel door een nieuwe HR-ketel levert maar weinig besparing op. Van een dergelijke maatregel verwachten wij dat je zelf een groot deel zal financieren. Immers: hier is sprake van een reguliere periodieke vervanging die nauwelijks energiebesparing oplevert. Maar een dergelijke maatregel mag je gerust in jouw persoonlijke WOAB-aanpak opnemen, bijvoorbeeld vanwege de zekerheden die wij bieden. Voor onderhoud of als er iets mis is met de werking van de ketel is WOAB aanspreekpunt. En uiteraard heb je een productgarantie. Maar bij voorkeur ontzorgen wij je om grotere besparingen te bereiken.
Als je gaat verhuizen terwijl het contract met WOAB nog loopt zal je het openstaande gefinancierde bedrag moeten aflossen. Wij denken dat dit de meest zekere optie is. Of de nieuwe koper neemt het WOAB-contract van je over. Jouw comfortabele en verduurzaamde huis gaat waarschijnlijk meer opbrengen bij verkoop. Met die meeropbrengst kun je versneld de restschuld aflossen. Bovendien heb je natuurlijk al gedurende de looptijd een deel afgelost. Als je het WOAB-contract doorverkoopt aan de volgende eigenaar regelen wij de overdracht van het contract. Als je verwacht binnen zo’n 2 jaar te gaan verhuizen is het minder handig om een contract met WOAB af te sluiten.

In Overijssel verkregen wij financiering voor de uitvoering van de energiebesparende maatregelen nadat we uitvoerig gescreend en ‘oké’ bevonden zijn door EFO, EnergieFonds Overijssel. Zij screenden onze berekeningsmethoden, financiële organisatie en garanties voor consumenten. WOAB heeft een TripleA-rating ontvangen van Graydon, een firma die bedrijfsrisico’s beoordeelt. Wij zijn een intermediair tussen onze klanten, de aannemer/installateur en de bank. Zoals hiervoor beschreven zetten wij ons in voor een duurzaam en comfortabel huis zonder extra maandlasten, garanderen we dat de afgesproken besparing gehaald wordt (prestatiegarantie) door het verbruik regelmatig te monitoren en geven tevens productgarantie. Klachten lossen wij op. Voor dit alles betaal je als klant een klein bedrag per maand, als onderdeel van het totale notabedrag dat je per maand betaalt aan WOAB (via onze bankrelatie). Wij houden kantoor aan de Maagdenburgstraat 60 in Deventer. Je bent er altijd welkom, het is wel verstandig om vooraf af te spreken.
Nog geen input voor deze vraag
We hebben inmiddels al meer dan honderd klanten en meer dan vier jaar ervaring.

Nee, je kunt niet zelf een installateur of aannemer kiezen. Ook is het niet mogelijk om zelf materiaal in te kopen of werk uit te voeren om kosten te besparen. De reden daarvoor is dat WOAB alle werkzaamheden coördineert en garant staat voor de kwaliteit van de uitvoering.
1. Vul de online woningscan in en druk op ‘verzend’.
2. Wij analyseren jouw gegevens en bepalen aan de hand daarvan of jouw aanmelding kansrijk is. In verreweg de meeste gevallen is dat zo, je krijgt dan een uitgebreidere vragenlijst om jouw wensen te inventariseren.
3. Als we die gegevens hebben ontvangen, neemt onze specialist contact met je op voor een afspraak bij jouw thuis voor de energieanalyse van jouw woning. Dit is maatwerk, zo kan het zijn dat voor het ene huis dakisolatie een maatregel is die je terug ziet in een daling van de energierekening en bij een ander soortgelijk huis niet. Dit heeft te maken met hoe je het huis gebruikt. Onze aanpak kan daardoor zelfs verschillen per vertrek, etage of woning. We bespreken ook jouw financiële mogelijkheden. De nadruk ligt op comfortabel wonen en wat minder op energie besparen (dus kosten besparen). Wij doen in nauw overleg een aanbieding (zie de vraag ‘Krijg ik advies bij het kiezen van energiebesparende maatregelen?’) en als jij je handtekening hebt gezet, gaan we de maatregelen in overleg met jou inplannen.
Nee en ja. Nee, want onze specialisten werken voor WOAB en streven ernaar om huizen zo comfortabel en duurzaam mogelijk te maken via een financieringsconstructie. Ja, omdat we maatwerk leveren en jij bepaalt welke maatregelen en welk financiële plaatje bij jouw persoonlijke situatie passen.
Jazeker! Enkele weken na de energieanalyse (zie de vraag ‘welke stappen moet ik ondernemen om WOAB in te schakelen voor het verduurzamen van mijn huis?’) komt onze verduurzaamspecialist opnieuw op bezoek om onze aanbieding te bespreken. Meestal is er sprake van een integraal pakket van maatregelen. Voorafgaand krijg je een persoonlijk voorstel toegestuurd. Samen met de specialist leg je alle afspraken: vast voor welke maatregelen je definitief kiest, de lengte van de contractperiode (10, 15 of 20 jaar) en hoeveel geld je wilt lenen c.q. zelf bij aanvang bijdragen. Als alles duidelijk is kun je het contract ondertekenen. Na het ondertekenen heb je nog een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Het rentetarief voor de financiering is afhankelijk van onze financiers. Een andere regio kan een ander rentepercentage betekenen. Het rentepercentage is zo gekoppeld aan jouw woonplaats. Wat wij betalen aan rente, betaal jij ook, daar zit niets tussen. Ons rentetarief is vrijwel altijd lager dan dat voor consumptief krediet of persoonlijke lening.
Ja, onder bepaalde voorwaarden is dat mogelijk. Dit is onderdeel van het maatwerk dat wij leveren. Of en hoe we dat gaan doen, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Dit is iets dat je kunt bespreken met onze expert als hij langs komt voor de eerste analyse.
WOAB biedt als voordeel dat je bij ons een compleet pakket hebt: verduurzamingsmaatregelen, financiering én garantie gedurende de looptijd. Daarnaast zijn wij een social enterprise, dat betekent dat wij geen winstoogmerk hebben. Wij vinden het belangrijk dat je comfortabeler en energiezuiniger kunt wonen én minder energie verbruikt.