Wat doen de effecten van het klimaatplan met jouw financiële situatie?

8 november 2018

De politiek onderschat de financiële gevolgen van het klimaatbeleid voor de Nederlandse burger. Het is onduidelijk hoeveel Nederlanders in de toekomst in financiële problemen dreigen te komen door een hogere energierekening. Deze waarschuwing heeft Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN onderdeel van TNO), het belangrijkste adviesorgaan voor energie onlangs in de Tweede Kamer afgegeven.

In een gesprek met Kamerleden adviseert Straver de overheid om snel uit te zoeken op welke manier Nederlanders in de knel kunnen komen door de klimaatplannen van dit kabinet. Als het kabinet niet oppast zullen een aantal groepen te maken kunnen krijgen met een opeenstapeling van problemen. Denk daarbij aan steeds hogere energierekeningen, ze kunnen hun baan verliezen of opeens in onverkoopbare huizen wonen. Een toenemende lastendruk kan als gevolg hebben dat mensen in de knel raken met hun leefsituatie. Kamerleden maken zich zorgen om het kabinet die geen rekening met deze groep lijkt te houden.

Het kabinet wil dat de schadelijke CO2-uitstoot in Nederland in 2030 met 49 procent vermindert ten opzichte van 1990. In 2050 moet dit zelfs 95 procent lager zijn, zo leggen zeven politieke partijen vast in een klimaatwet. De kosten van de operatie bedragen 3 tot 4 miljard euro in 2030, zo berekende het Planbureau voor de Leefomgeving.

Een gemiddeld gezin in Nederland geeft op dit moment ongeveer 35.000 euro uit aan energie in vijftien jaar tijd. Voor dit bedrag kun je ook je huis verduurzamen en de je energieverbruik verminderen. Denk aan isolatiemaatregelen, aanschaf van zonnepanelen, een warmtepomp, pv-panelen en een Quooker voor direct warm water. Natuurlijk kan niet iedereen zo’n bedrag ophoesten of dit bedrag zomaar lenen bij de bank. Gelukkig zijn er alternatieven voor hen die dit bedrag niet in 1 keer willen betalen. Deze alternatieven verkleinen de kans dat je in financiële moeilijkheden gaat komen. Energie zal alleen nog maar duurder worden in de toekomst en daarnaast zullen je vaste lasten de komende jaren steeds verder stijgen. Het is daarom verstandig om je mogelijkheden te bekijken en het energieverbruik van je woning terug te brengen.

Het woningabonnement van WOAB stelt je in staat om je huis te verduurzamen op abonnementsbasis. De contributie van dit abonnement wordt verrekend met je energierekening. Je hoeft dus eigenlijk niets extra’s te betalen, maar je kunt zo wel je huis verduurzamen. Samen met jou werken we aan een energiezuinige toekomst waarin jij totaal ontzorgd wordt. Wil je weten wat het abonnement van WOAB voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor gedegen advies van een van onze specialisten en werk samen met WOAB aan een energie neutrale toekomst!