Je energierekening verlagen? Tips voor 2019

28 december 2018

Heb je jouw energierekening van 2018 al bekeken? Waarschijnlijk ga je net als veel andere huishoudens in Nederland in 2019 flink meer betalen met als gevolg een hogere voorschotnota. NU.nl meldde gisteren dat het jaartarief naar schatting gemiddeld zelfs met ruim 300 euro omhoog gaat, wat vooral komt door de verhoogde belasting op gas die onderdeel is van het klimaatbeleid. Lagere inkomens en huurders worden hierdoor hard geraakt. Momenteel gaat bij de laagste inkomensgroep al ruim 5 procent van het inkomen op aan energie. Dat loopt in 2030 en 2050 naar verwachting op tot respectievelijk 10,2 en 17,1 procent.

3 tips voor een lagere energierekening

Wat kan je voor komend jaar doen om grip te houden op je energiekosten? Het verduurzamen van je woning is niet alleen goed voor je portemonnee en het milieu, maar het geeft ook meer financiële zekerheid en daarmee stabiliteit.

Tip 1: energie besparen

Bewust omgaan met energie is iets waar je direct al mee kan starten. Veel heeft namelijk met ons eigen gedrag te maken. Op Klimaatgids.nl vind je 101 tips om energie te besparen. Denk hierbij aan het verminderen van sluipgebruik en efficiënt gebruik van huishoudelijke apparaten. Met woningisolatie zet je een grote stap in de verduurzaming van je woning.

Tip 2: duurzaam opwekken

Zelf energie opwekken met zonnepanelen of een warmtepomp neemt een grote vlucht nu centraal opgewekte energie steeds duurder wordt. Inkoopcombinaties zorgen voor betaalbare pakketten en door innovatie wordt de terugverdientijd steeds korter. WOAB biedt nu ook voor huurwoningen aantrekkelijke woningabonnementen aan voor een duurzamer huis, al vanaf € 9,95 per maand.

Tip 3: slim kiezen

Via vergelijkingssites krijg je inzicht in de gemiddelde tarieven van aanbieders en kun je jouw jaarverbruik vergelijken. Veel aanbieders bieden welkomstpremies aan en daarom is het sowieso verstandig om na afloop van je contractperiode te wisselen van leverancier. Zet dus vast in je agenda wanneer je contract afloopt.

5 t/m 20 jaar vast: WOAB helpt verduurzamen

Wil je helemaal geen schommelingen meer in je energierekening? Dan is een Woningabonnement iets voor jou. Je betaalt dan gedurende de looptijd een vast bedrag aan energiekosten en WOAB verduurzaamt je woning. WOAB financiert desgewenst de benodigde investeringen voor aan de hand van de berekende energiebesparing (de zogenoemde EnergiePrestatieGarantie EPG). Je krijgt dus een duurzamere woning zonder dat je maandelijkse energiekosten stijgen. Het Woningabonnement bestaat uit drie delen: het abonnement (garantie en onderhoud), de lening en het energieverbruik (restenergie).

Lees meer over de vier WOAB-Abonnementen.