Gemiddeld 150 euro meer belasting voor wie zijn huis niet verduurzaamt!

6 september 2018

Gemiddeld 150 euro meer belasting voor wie zijn huis niet verduurzaamt!

Door veranderingen in de energiebelasting moeten woningbezitters die hun huis nog nauwelijks verduurzaamd hebben binnenkort meer energiebelasting betalen. Gemiddeld zullen huiseigenaren die nog niet geïnvesteerd hebben in het verduurzamen van hun huis zo’n 150 euro meer betalen.

De energierekening valt daarmee per saldo een kwart hoger uit, zo blijkt uit eigen berekeningen van de organisatie van huiseigenaren Vereniging Eigen Huis. Vereniging Eigen Huis komt daarmee tot dezelfde conclusie als RTL Z in een eerder artikel: wie geen geld heeft om zijn huis energiezuiniger te maken gaat de komende jaren de rekening meer voelen dan wie dat wel kan doen.

Die verhoging komt onder andere doordat de belasting op gas is gestegen. In het regeerakkoord is namelijk afgesproken dat de gastaks met 3 cent omhoog gaat.

Elektriciteit wordt wel goedkoper

De belasting op elektriciteit gaat wel iets omlaag, maar liefst met 0,72 cent. Huishoudens die veel gas blijven gebruiken zullen het meeste merken van de belastingverhoging en kunnen een hogere energierekening verwachten.

De Vereniging Eigen Huis is kritisch op het kabinet. Directeur Cindy van de Velde stelt dat de regering niet alleen de lasten moet verhogen, ‘maar mensen ook moet helpen om hun huis energiezuinig te maken’.

Een hogere rekening bij een hoger verbruik

Ook andere maatregelen dragen bij aan de hogere energierekening, zoals de stijging van de Opslag duurzame energie (ODE). Dat is een bedrag per verbruikte kilowattuur energie.

Hoe meer je verbruikt, hoe meer je moet betalen. De opbrengsten van de ODE worden gebruikt om de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) te bekostigen.

Investeren in duurzamer wonen

Huiseigenaren die minder energie willen gebruiken zullen flink moeten investeren in hun woning. Milieu Centraal tipt vier dingen die je kunt veranderen in je huis, maar allen hebben een prijskaartje.

Het is verstandig om je goed te laten informeren over de mogelijkheden. Zo krijg je meteen een beter beeld van hoeveel jij kunt besparen op je energierekening. Weet je niet precies waar je moet beginnen? Laat je dan voorlichten door een specialist.

In jouw situatie zou het erg aantrekkelijk kunnen zijn om gebruik te maken van een woningabonnement. Jouw woning zal dan op abonnement-basis worden verduurzaamd door een team van specialisten. Lees meer over de voordelen van een woningabonnement.

Lees meer over dit onderwerp in het oorspronkelijke artikel op de website van RTLZ.