Jarenvijftighuis Zandweerd straks aardgasvrij
Matthijs vertelt hoe hij zijn jarenvijftighuis stapje voor stapje aardgasvrij maakt, mét advies van Ben Dull, energieadviseur bij WOAB.
Een mooi artikel over de ervaringen van Matthijs Oppenhuizen. Hij deelt zijn ervaringen. Voor het hele artikel. Voor een korte samenvatting, lees dan verder.
WOAB levert een compleet pakket voor het verduurzamen van je huis, dus onafhankelijk advies, uitvoering én financiering. En dat advies begon in het geval van Matthijs al tijdens de huizenjacht. “Ja,” legt Matthijs uit, “je wilt toch weten waar je aan begint, dat je niet tegen te hoge kosten en teveel gedoe aanloopt.”
Duurzaamheid
De keuze viel op een jarenvijftighuis in de wijk Zandweerd in Deventer, een tussenwoning van 70 m2 met een kleine kelder en een vliering. Matthijs: “Bij een huis uit die tijd is er best veel te doen aan duurzaamheid. Maar dat vind ik niet erg. Ik heb me voorgenomen om het in een rustig tempo te doen, zo kan ik de kosten verdelen over meerdere jaren. En ook WOAB past zich aan m’n tempo aan. Iedere keer als ik eraan toe ben om weer een volgende stap te nemen in het verduurzamen van m’n huis, neem ik contact op met Ben. Dan weet ik zeker dat ik de juiste keuzes maak. Online kun je namelijk wel heel veel vinden, maar ik ben niet technisch genoeg om algemene adviezen naar mijn eigen situatie te vertalen.”
40% minder gas
“Zo had ik ergens gelezen dat optimale isolatie nodig is voor lage temperatuurverwarming en dat betekent dan onder andere de buitenmuren verwijderen om zo veel isolatiemateriaal te kunnen aanbrengen in de spouw. Ik had al contact met de gemeente om te vragen of dat kon. Maar Ben legde me uit dat hier ‘gewone’ spouwmuurisolatie voldoende is en dat het gaat om de combinatie van isolatiemaatregelen. Het effect is inderdaad goed. Elke week hou ik de meterstand bij en daardoor weet ik dat ik nu al 40% minder gas verstook, vergeleken met vorig jaar. Terwijl ik vanwege het coronavirus nu veel meer thuis ben dan vorig jaar en dus meer stook. Zonder het coronavirus had ik nog veel meer bespaard. En ook heel fijn, het is veel sneller warm binnen.”
Naast spouwmuurisolatie, heeft Matthijs inmiddels het dak van z’n huis geïsoleerd, isolerende ramen en deuren laten plaatsen en een WTW-ventilatiesysteem laten aanleggen. Dat laatste is een systeem met een warmtewisselaar. Er wordt evenveel lucht afgevoerd als wordt toegevoerd, waarbij de warmte van de afgevoerde lucht wordt gebruikt om de inkomende lucht te verwarmen.
Volledig aardgasvrij
Het volgende dat op het lijstje staat is het isoleren van de vloer met schuimbeton en het aanleggen van vloerverwarming. Bij elke klus stemt hij met Ben af wat hij zelf kan doen. En moet er een vakman worden ingehuurd, dan adviseert Ben een bedrijf en controleert de offerte. De laatste stap is dan het vervangen van de CV-installatie door een luchtwarmtepomp. Nog even wachten, want Matthijs wil dat pas doen als z’n huidige CV aan vervanging toe is. Maar dan is z’n huis ook volledig aardgasvrij. En dan? “Dan komen er waarschijnlijk ook nog zonnepanelen,” lacht Matthijs.
Kosten
Voor mensen die óók hun stookkosten omlaag willen brengen en meer comfort in huis willen, heeft Matthijs een tip. “Staar je niet blind op de kosten en gedoe. Je kunt aanpassingen over meerdere jaren verdelen. Zorg eerst dat je weet wat er moet of kan, en wat de aandachtspunten zijn voor jouw woning. Het geld is vaak wel op te lossen, is mijn ervaring. Met het geld dat je bespaart door de lagere energierekening kun je bijvoorbeeld een lening nemen en daarmee de verbouwing financieren. WOAB helpt je daarbij en geeft garantie op je lagere energierekening zolang als de lening loopt. Dan heb je dus geen enkel risico. Je doet jezelf er een plezier mee, want je woont prettiger. Een beter geïsoleerd huis helpt bijvoorbeeld ook in de zomer om de warmte buiten te houden, dat verschil merk ik echt. En je doet ook nog iets tegen de klimaatverandering. Ikzelf vind dat laatste ook een belangrijk argument.”
Zet jij ook de stap met WOAB? Meld je hier aan.