Woningbezitters vaak niet bewust van voordelen duurzame woning

27 september 2018

Woningbezitters vaak niet bewust van voordelen duurzame woning

Duurzaamheid is een populair onderwerp in Nederland. De overheid probeert woningbezitters bewust te maken van het huishoudelijke energieverbruik. Toch is er slechts een kleine groep woningbezitters die goed op de hoogte is van de energiezuinigheid van hun woning en het huidige bijbehorende energielabel.

Volgens een onderzoek van ING Bank speelt energiezuinig wonen nog nauwelijks een rol bij de Nederlandse woningbezitters. Gemiste kans, want de meeste Nederlanders kunnen nog aanzienlijk bezuinigen op hun energierekening. Zo heeft 45% geen idee welk energielabel zijn woning heeft. Vooral bewoners van minder energiezuinige woningen weten dat niet of overschatten hun label. Slechts 11% denkt een onzuinige woning te hebben (energielabel D of lager), terwijl dit in werkelijkheid 44% van de woningen betreft. De helft van de woningbezitters voelt verduurzaming als een eigen verantwoordelijkheid, druk van buitenaf door bijvoorbeeld de overheid of hypotheekverstrekker wordt niet op prijs gesteld.

Opvallend is wel dat Nederlanders die in de minder energiezuinige woningen zitten over het algemeen minder bezig zijn met het verduurzamen van hun woning. Dit is natuurlijk een gemiste kans, want juist zij kunnen nog flink besparen op hun energierekening. Juist deze woningen kunnen flink in waarde stijgen door energiebesparende maatregelen. Bovendien zal volgend jaar de belasting van woningen met een laag energielabel aanzienlijk toenemen. Extra redenen dus om eens te kijken hoe energiezuinig jouw woning eigenlijk is!

Weet jij al welk energielabel jouw woning heeft? Controleer dan je energielabel of als je woning die nog niet heeft dan kun je die op deze pagina aanvragen.

Je kunt ook deskundig advies ontvangen van ons WOAB team van specialisten. Wij kijken samen met jou naar hoeveel energie jouw woning nog kan besparen. Meld je hier aan om advies over je woning te ontvangen!

Gerelateerde artikelen