Op stap met Energieadviseur Ben Dull

14 juni 2019

Energiebesparing is de rode draad in de carrière van Ben Dull. Al 25 jaar houdt hij zich hier mee bezig, vanuit diverse rollen en in verschillende sectoren. Sinds januari 2017 in de rol van Energieadviseur bij WOAB. Wat doet een energieadviseur? Om die vraag te beantwoorden gingen we een middag op stap met Ben.

Vanmiddag bezoekt Ben een woning in Deventer, in de wijk Zandweerd. In deze ‘Wijk van de toekomst’ gaat de woningcoöperatie grootschalig renoveren. WOAB kijkt hoe individuele bewoners de slag van verduurzaming bij woningen kunnen maken, binnen de financiële mogelijkheden. Daar waar de coöperatie vooral gaat renoveren voor het beeld (met nieuwe gevels), gaat WOAB ook voor verbeteringen waardoor de energierekening daalt. 
De tussenwoning uit het jaar 1924 heeft een getrapt dak, met een schuin en een plat deel. Terwijl Ben aanbelt voelt hij al direct speling op de voordeur. Dat duidt erop dat er ruimte is tussen de deur en het kozijn. Conclusie: de deur kiert.

Glasisolatie

Tijdens het bezoek stelt Ben veel vragen aan de bewoner om inzicht te krijgen in de wensen en ervaringen. De bewoner geeft aan dat ze veel last heeft van kou in de keuken. De vraag is of hier dubbel glas geplaatst kan worden. Ben bekijkt of het kozijn van voldoende kwaliteit is voor glasisolatie. Hij meet de dikte van het draaiende deel van het kozijn om te controleren of hier dubbel glas in past. Daarna meet hij met een digitale laser de exacte afmetingen van het glas.

Een deel van het huis is al voorzien van dubbel glas. Ben bekijkt dit glas met zijn mobiel. Met het lampje van zijn mobiel controleert hij of er bij het HR++ coating is aangebracht en of het glas met de coating aan de juiste kant gemonteerd is. Dit gaat namelijk vaak fout. 

Kierdichting 

De voordeur kiert dus. De bewoner geeft aan graag een nieuwe deur te willen met minder ramen waardoor ze meer privacy krijgt. Ook de achterdeur blijkt te kieren. De vraag is wat er moet gebeuren aan kierdichting. 

Dak- en gevelisolatie 

De coöperatie gaat de gevels renoveren. Daarnaast zou dakisolatie interessant kunnen zijn. Ben bekijkt de dakisolatie en maakt foto’s van de dakconstructie. Hij meet de grootte van het dakoppervlak en de dakhelling. 

Zonnepanelen 

Het aanbrengen van zonnepanelen neemt Ben ook mee in zijn advies. Daarvoor duikt Ben nog de meterkast in om te bekijken of er voldoende groepen zijn en of een slimme meter aanwezig is. In dit geval blijkt een deel nog stoppenkast te zijn en een deel is nieuw aangelegd. 

Adviesrapport en maatregelenpakket 

Tot slot verwerkt Ben al zijn bevindingen en vat hij de wensen en behoeften van de bewoner samen. Hij spreekt af wanneer de bewoner het adviesrapport ontvangt. Daarin rekent hij door wat de geadviseerde maatregelen aan besparingen gaan opleveren. WOAB kan de uitvoering ook verzorgen. Voor een vast bedrag per maand verzorgt WOAB alle woningverbeteringen met uitgebreide productgaranties en garantie op de eniergiebesparingen (EnergiePrestatieGarantie). Deze Woningabonnementen zijn zowel beschikbaar voor huur- als koopwoningen.

Wil je ook energie besparen? Vraag nu de energiescan aan en profiteer tijdelijk van € 100,- korting.

Gerelateerde artikelen