Deelnemer van het eerste uur ziet maandlasten met € 37,- dalen

27 mei 2019

Met woningverduurzaming je energierekening en daarmee je maandlasten verlagen, dat is waar WOAB voor staat. Deelnemers van het eerste uur zien nu het resultaat van doorgevoerde verbeteringen en zijn zeer tevreden. Hoe WOAB precies werkt schetsen we aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk.

Verbeterpotentieel onderzoeken

In eerste instantie gaat het om inzicht krijgen in de wensen en behoeften van de bewoners en het verbeterpotentieel van de woning. Daarvoor vullen deelnemers een digitaal vragenformulier in op basis waarvan de WOAB energieadviseur onderzoek uitvoert. Een bezoek aan huis is onderdeel daarvan.

In het geval van ons voorbeeld betreft het een gezin met 3 kinderen en een rijwoning uit 1999 in Deventer. Geconstateerd verbeterpotentieel tijdens de scan: 

  • mechanische ventilatiesysteem nauwelijks nog functioneel (maar verbruikt wel energie);
  • hoog doucheverbruik o.a. doordat de handdouche veel water levert;
  • koudeval langs grotere glasoppervlakken in woonkamer en keuken;
  • wens om minder gas te verbruiken door overstap naar elektrisch verwarmen.

Maatregelenpakket op maat 

Op basis van de energiescan doen we een voorstel voor een pakket aan woningverbeteringen inclusief de berekende energiebesparing (de zogenaamde EnergiePrestatieGarantie).

In het geval van het gezin uit Deventer omvatte de aanpak de volgende verbeteringen: 

  • vraaggestuurd ventilatiesysteem o.b.v. zuinige elektromotor en vochtsensor in badkamer;
  • state-of-art spaardouche, dus lekker comfortabel met minder waterverbruik;
  • HR++ beglazing in woonkamer en keuken;
  • PV 15 zonnepanelen, ter compensatie van het verbruik van de hybride-warmtepomp.

Het resultaat: lagere maandlasten

De maandlasten bestaan uit drie delen: (1) een Woningabonnement, (2) het energieverbruik en (3) een lening (optioneel). In het Woningabonnement zit het coördineren van alle woningverbeteringen + uitgebreide garanties en service. 
Ons gezin uit Deventer koos voor Woningabonnement Comfort. Het resultaat was dat de maandlasten inclusief de energienota volgens plan daalde met €37,-. Bovendien ervaart het gezin een aangename verbetering van wooncomfort en kwaliteit van het binnenmilieu. Ze zijn dan ook zeer tevreden over de verbeteringen en het waarmaken van de geprognosticeerde resultaten. 

Wil jij je woning ook verbeteren en meer comfort? Bekijk hoe het werkt.

Gerelateerde artikelen