Voorbereid op de toekomst met een hybride ketel

10 januari 2019

Is je huidige cv-ketel aan vervanging toe en ben je op zoek naar een duurzame oplossing passend bij jouw huis? Dan loont het om te kijken naar alternatieve oplossingen waarmee je ‘van het gas af kan’ of waarmee je een forse gasbesparing kunt realiseren.

All-electric versus hybride systemen

Afhankelijk van je woonsituatie kun je kiezen uit twee soorten oplossingen: de volledig elektrische warmtepomp of een hybride systeem.

Elektrische warmtepomp

Een elektrische warmtepomp doet in dit geval alles wat je cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren. De pomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Dit systeem is geschikt als jouw huis goed geïsoleerd is en je met lage temperaturen (35-40 graden) je huis kunt verwarmen. Je combineert hem bijvoorbeeld met vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren die op lage temperatuur werken (lagetemperatuur-verwarming).

Hybride systeem: warmtepomp gecombineerd met HR-ketel

Een hybride combinatie van een energiebesparend HR-toestel en een elektrische warmtepomp is populair. Dat komt doordat je flexibel blijft qua energievoorziening terwijl je toch het gasverbruik en daarmee de CO2 uitstoot fors omlaag brengt. Bij deze oplossing is lage-temperatuurverwarming niet nodig en is er altijd comfort doordat het HR-toestel zorgt voor warm water en bijspringt bij winterse kou. Een warmtepomp kun je bovendien heel goed combineren met een andere energiebesparende maatregel zoals zonnepanelen of zonneboiler.

Subsidie

De overstap maken van een klassieke HR-ketel naar een duurzame oplossing is financieel aantrekkelijk. Je bespaart tot 70% op je gasverbruik voor verwarming (cv) en daarnaast kun je dit jaar gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) bij de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp. Besluit je een warmtepomp af te nemen, dan scheelt dit gemiddeld zo’n €2.500,- bij de aanschaf. Er is in totaal een budget van 100 miljoen euro, dat lijkt veel, maar zorg dat je er op tijd bij bent om de subsidie veilig te stellen.

WOAB adviseert en regelt

Bekijk samen met de experts van WOAB welke maatregelen voor jou interessant zijn om je woning te verduurzamen en te besparen op je energiekosten. WOAB zorgt indien gewenst ook voor de benodigde aanpassingen.

Meer weten? Bekijk nu de woningabonnementen.