Is jouw woning klaar voor de energie van morgen?

19 oktober 2018

Is jouw woning klaar voor de energie van morgen?

De zomer is alweer voorbij en bij veel mensen staat de verwarming nu weer aan. Energie wordt volgend jaar weer duurder en de belasting op energie gaat ook omhoog. Het verduurzamen van je woning is natuurlijk een heel gedoe, al helemaal wanneer je niet weet waar je moet beginnen.

Daarom hebben wij voor jou een overzicht gemaakt van de energiebesparende maatregelen die het de meeste energiebesparing opleveren. Sommige maatregelen zijn eenvoudiger door te voeren dan andere. Wist u namelijk dat een goede isolatie van uw woning voor de grootste energiebesparing kan zorgen?

Wij hebben speciaal voor jou een overzicht gemaakt van de meest energiebesparende maatregelen:

Dubbel glas

De eenvoudigste maatregel is het enkel glas vervangen door dubbel glas of speciaal HR++ glas. De meeste warmte gaat namelijk verloren door ramen met enkel glas. Goed geïsoleerde ramen zorgen namelijk voor een kostenbesparing van tot wel 20% op uw energierekening.

Op dit moment is HR++ glas de populairste keuze. HR glas is glas waar een metalen laagje inzit die voor extra isolatie zorgt. Een belangrijk voordeel bij dit glas is de enorme daling in stookkosten door de hoge isolatiewaarde van het glas.

Er zijn verschillende soorten dubbel glas. Je hebt de keuze uit deze soorten:

  • Standaard dubbel glas
  • HR
  • HR+
  • HR++
  • HR+++

Dakisolatie

Een ander effectieve energiebesparende maatregel is het beter isoleren van het dak. Via je zolder verliest je woning vaak ook veel warmte. Het is daarom verstandig om naast het dak ook goed de vloer van je zolder te isoleren. Verder heb je de keuze om het dak van binnenuit of van buitenuit te isoleren.

Het dak isoleren langs de binnenzijde behoort tot de goedkoopste mogelijkheden van dakisolatie. Vooral minerale wollen zoals rots- en steenwol worden vaak voor deze isolatiewijze gebruikt, maar ook isolatieplaten zijn mogelijk.

Een dak langs buiten isoleren gebeurt vooral bij het herstellen of vernieuwen van de dakbedekking. Deze methode is handig als de kamer onder het dak al afgewerkt is omdat de afwerking dan niet veranderd moet worden.

Dakisolatie langs buiten plaatsen voorkomt ruimteverlies binnen, maar is wel duurder dan dakisolatie langs binnen.

Vloerisolatie

Met vloerisolatie bespaar je niet alleen op de energie maar krijg je vooral lekker warme voeten in de winter. Vloerverwarming is een goede aanvulling hierop. Je krijgt hiervan warmere voeten en tegelijkertijd gaat je energieverbruik flink omlaag.

Bij het isoleren van je vloer heb je ook verschillende mogelijkheden. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld piepschuim gebruiken. Er zijn verschillende manieren afhankelijk van het type huis en de leeftijd van je woning.

Gevelisolatie

Gevelisolatie is ook een effectieve maatregel om je energieverbruik te verlagen. Huizen verliezen erg veel warmte wanneer ze niet geïsoleerd zijn. Dankzij gevelisolatie kunt u dit tegengaan en dus flink op uw stookkosten besparen. Gevelisolatie kun je in drie vormen verbeteren, namelijk met spouwmuurisolatie, isolatie van de buitenzijde en isolatie van de binnenzijde van muren.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een stuk duurder dan het verbeteren van de isolatie, maar hiermee wek je wel zelf je energie op. Je kunt je zonnepanelen aansluiten aan een zonneboiler, zodat je ook warm water uit de kraan kun krijgen dankzij zonne-energie. Hiermee bespaar je op je gasrekening. Gas is de duurste vorm van energie en elke besparing die je hierop kunt doen zal de CO2 uitstoot van je woning flink verlagen.

Zoals je ziet kun je zelf al veel besparen door de isolatie van je woning te verbeteren. Dit is de snelste manier om het energielabel van je woning te verhogen. WOAB raadt iedereen aan om je woning goed te isoleren, zodat je geen energie verliest.

Laat je het verduurzamen van je woning liever over aan een specialist? Laat je dan ontzorgen door WOAB. Wij verduurzamen jouw huis op abonnementsbasis en brengen daarmee samen met jou je energieverbruik omlaag. Bekijk hier alle voordelen van het WOAB woningabonnement.