Hoe brandveilig zijn jouw zonnepanelen?

1 november 2018

Op de Nederlandse daken liggen steeds vaker zonnepanelen en in sommige steden, zoals Rotterdam, schieten ze zelfs als paddenstoelen uit de grond. Helaas zijn de zonnepanelen niet in alle gevallen juist geïnstalleerd. De brandweer maakt zich daarom terecht zorgen over de brandveiligheid van deze zonnepanelen.

Steeds meer particulieren investeren hun geld in zonnepanelen. Ze bedekken hun hele daken met deze duurzame energieverwekkers. Er zijn geen vergunningen voor nodig en veel woningeigenaren kiezen dan ook vaak voor de goedkoopste optie om de panelen te installeren of doen dit zelfs zelf. Dit moet wel goed gebeuren, want de panelen kunnen natuurlijk erg warm worden en zelfs in brand vliegen als het paneel oververhit raakt!

Het zijn overigens niet de zonnepanelen die voor problemen zorgen. Veel installateurs houden zich gewoon niet aan de bouw- en elektrotechnische instructies. Bij particulieren is er vaak na de montage geen inspectie die controleert of de zonnepanelen goed zijn gemonteerd. Daardoor komen de fouten ook niet aan het licht. Een veelvoorkomende oorzaak van het vlamvatten is dat de zonnepanelen te dicht op het dak worden geplaatst. De zonnepanelen hebben ruimte nodig om de warmte kwijt te kunnen raken. Als ze te dicht op elkaar zitten dan kan er brand ontstaan.

Vaak zijn er wel signalen waar te nemen dat de zonnepanelen ondeugdelijk zijn geïnstalleerd. De zonnepanelen gaan dan bijvoorbeeld brommen en op den duur brand het paneel door. Dit is natuurlijk erg zuur voor je nieuw aangeschafte zonnepanelen en hierdoor kun je je volledige investering kwijt raken. Er moet een betere voorlichting komen voor de veiligheid van de woningeigenaar zelf, zijn buren en zijn portemonnee.

De brandweer maakt zich zorgen hierover: “Wij blussen wel de brand, maar het gevaar is dan nog niet geweken. We hebben dan ook expertise nodig van de installateurs en die zijn in het enorme woud van bedrijven die particulieren van zonnepanelen voorzien niet makkelijk te vinden.”

Let daarom altijd goed op de expertise van je aannemer of als je van plan bent het zelf te installeren, doe dan even goed onderzoek, zodat je weet waar je op moet letten.

Wil je er zeker van zijn dat je zonnepanelen op de juiste manier wordt geïnstalleerd door een groep van professionals? Laat je dan ontzorgen met een woningabonnement van WOAB! Wij kijken samen met jou hoeveel energie je nog zou kunnen besparen en maken dan een plan van aanpak op maat. Samen met WOAB kun je ervan uitgaan dat je je hier geen zorgen over hoeft te maken. WOAB biedt je zelfs garantie aan op de zonnepanelen en de installatie daarvan. Dat is pas zorgeloos verduurzamen! Interesse? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Bron: Telegraaf