Ben je al klaar voor een duurzamere woning?

2 augustus 2018

Je bent het dit jaar al vast wel vaker tegengekomen: ga ook investeren in het verduurzamen van je woning. Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk onderwerp en veel consumenten zouden graag duurzamer willen wonen om op de lange termijn te kunnen besparen. Maar wat is dit nu eigenlijk precies en waar begin je precies mee? Hoe weet je dat de investeringen van vandaag vruchten zullen afwerpen in de toekomst? Wij horen deze vragen vaak onder consumenten, dus het wordt nu tijd om deze vragen te beantwoorden.

Er zijn veel maatregelen die woningbezitters kunnen nemen om hun huis te verduurzamen. Sommige maatregelen zijn simpeler dan andere, maar hierdoor vooral niet onbelangrijker. Wist je bijvoorbeeld dat je al op je energierekening kan bezuinigen door gebruik te maken van vloerverwarming? Vloerverwarming werkt namelijk al goed op een lage temperatuur. Als je een HR-ketel hebt dan is vloerverwarming ideaal om op een zuinige manier je woning op te warmen.

Energie besparen met de CV-ketel

De grootste besparing begint vaak bij de CV-ketel. Driekwart van het gasverbruik gaat op aan de verwarming. Als dit kan worden beperkt, dan slaan we meteen een grote slag en realiseren we een goede kostenbesparing op de energierekening. Tijdens het verbouwen van je woning kun je hier rekening mee houden, want de kosten die je hiermee maakt kun je snel weer terugverdienen door het aanschaffen van een HR-ketel met warmtepomp.

Isoleren en verbouwen

Isoleren is minder duur dan je denkt! Isolatiemateriaal heeft namelijk het lage btw tarief. Verder kunnen Verenigingen van Eigenaren subsidie krijgen als zij het gebouw met koopwoningen laat isoleren met ten minste twee maatregelen. De subsidie is ongeveer 20% van de kosten.

Dakisolatie is vaak het duurst, maar levert wel de grootste energiebesparing op. Door het energieverbruik naar beneden te brengen levert deze maatregel op de lange termijn winst op de energierekening.

Woon je in een zeer goed geïsoleerde woning? Dan kun je ook overwegen om alleen een warmtepomp te gebruiken zonder CV-ketel.

Ga je nog de badkamer verbouwen?

Veel mensen maken bijna nooit gebruik van het bad. Tegenwoordig is het een trend om badkuipen te vervangen door luxe douches. Vooral de regendouche is een populaire keuze. Helaas verbruikt een regendouche veel meer water dan een normale douche en dit water moet natuurlijk ook weer opgewarmd worden. Maar er is een alternatief: de waterbesparende regendouche. Deze is net zo luxe als een normale regendouche, maar verbruikt de helft minder water!

Waarmee kan je nu het beste beginnen?

Zoals je dus kunt zien zijn er meerdere mogelijkheden om je woning te verduurzamen. We begrijpen dat dit het er voor de consument niet makkelijker op maakt. Daarom helpen wij je graag op weg! Meld je nu vrijblijvend aan voor het WOAB abonnement. Wij bekijken dan welke maatregelen we bij jouw woning kunnen nemen en ontzorgen je volledig in de verbouwing. Benieuwd hoeveel jij kunt besparen? Vraag dan nu ons gratis advies aan.